Alan adlarının yaşam periyodu ; ICANN tarafından belirlenmektedir. Bu periyod alan adlarına göre farklılık göstermektedir ve com , net , org uzantıları için yaşam periyodu 4 süreçtenoluşmaktadır.

Alan adınızı Whois‘den sorgulayarak son bitiş tarihini görebilirsiniz. Belirtilen bitiş tarihinden sonra ICANN tarafından com net ve org uzantıları için ortalama 75 gün süre tanınmaktadır. Süreçler aşağıda yer almaktadır ;

Aktif Periyodu (Active) : Alan adının aktif olduğu aşamada kayıt süresini kapsamaktadır. Bu süre içinde alan adı aktif olarak kullanılmaktadır.

Askıda Periyodu (On Hold) : Alan adının askıda bulunduğu aşamada kayıt süresi bitmiştir. Kayıt firmaları tarafından aktif kullanımı askıya alınır veya park edilebilirler. Ve bu süreçte alan adı ve mail adresleri kullanımda değildir.

Rehinde Periyodu (Redemption) : Alan adının rehinde tutulduğu aşamada aktif yaşam süresi sona ermiştir. Bu aşamada yeniden aktif hale gelebilmesi için ceza bedelinin ve yenileme bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Natro’da cezalı periyoda düşen alan adını uzatmanın ücreti 109$‘dır.

Silinme Periyodu (Pending Delete) : Alan adının silinme aşamasında alan adı kayıt firması üzerinde silinme sırasına alınır. Bu dönemin sonunda silinerek yeniden alınabilir duruma getirilir.

Com – Org Veya Net olan alan adınızın bitiş tarihinden sonra ki  ortalama 75 günlük süreçleri aşağıdaki tablodaki gibidir…

Aktif (Active) : 1-10 Yıl
Askıda (On Hold) : 40 Gün
Rehinde (Redemption) : 30 Gün
Silinde (Pending Delete) : 5 Gün

Bir cevap yazın