Web Alanı:
Eğer sitenizde büyük resim dosyaları, film dosyaları veya MP3 barındırmayı düşünmüyorsanız hosting firmalarının sundukları web alanları size fazlasıyla yetecektir. Ortalama bir html dökümanı 25kb boyutundadır. 10mb’lık bir web alanına yaklaşık 400 html sayfası barındırabilirsiniz.

Örnekleri geliştirebiliriz;
500kb boyutunda 100 adet resminiz varsa artı 50mb lik bir alana ihtiyacınız var demektir.
Eğer verilerinizi html sayfalarında değil, veritabanınızda tutacak, ve sitenizi PHP, ASP (joomla, wordpress, e-ticaret siteleri) gibi sunucu tabanlı bir programlama diliyle oluşturacaksanız, web alanınızın boyutunu veritabanınıza göre hesaplamalısınız. 100.000 kayıttan oluşan bir Access veritabanı ortalama olarak 10mb yer kaplayacaktır.
Ayrıca hostinginizde barındırdığınız E-postalarınızda web alanınız içinde sayılmaktadır.

Bu verilere göre sitenizin yaklaşık toplam ne kadar yer alacağını tahmin edebilsiniz.

Genel bir şirket tanıtım sitesi için bunların hepsini düşündükten sonra 250mb-500mb arasında alan çok rahat yeticektir. Ama bu E-Ticaret veya buna benzer blog tarzı video veya çok resimli sitelerde alan ihtiyacı genelde 2 GB ve üstündedir.

Veri Transferi:
1 GB’lık veri transferi limiti (bandwidth) 50kb’lık bir sayfanın bir ayda 20.000 kere gösterilmesi için yeterli olacaktır. Eğer yüksek ziyaretçi potansiyeli olan bir siteniz varsa, ve ziyaretçilerinize sunduğunuz dosyalar (html, gif, jpg, swf vs..) büyük boyutlardaysa veri transferi ihtiyacınız da buna paralel olarak yükselecektir.

Çoğu site için 5 – 10 GB arası veri transferi limiti yeterli olacaktır.

Comments

  1. Yasin

    Merhaba,
    Merak ettiğim için soruyorum.
    Sanalpazar gibi yaklaşık 2 milyon üye 4 milyonun üzerinde bir e-ticaret sitesinin sizce ihtiyaçları neler olacaktır. Bunu sınırsız hosting paketleriyle sanırım onlarda sunucunun %5 işlemcisini kullanma hakkı veriyorlar yapmak mümkün müdür ? yoksa sunucu mu kiranmalı hatta sunucu kiralamak bile yetmeyebilir mi ? yani kaç TB trafik yer. Kaç GB dosyalama alanı gerektirir tahmini olarak. 126 MB ramlık bir paketle bu tarz bir iş yapmayı düşünmek komik mi kaçar? Çünkü bu paketlerde trafik ve web alanı sınırsız olarak verilmekte. Ama cpu hakkı sınırlandırması ile siteniz yavaşlatıldığı için zaten sınırsız web alanı ve trafiği yiyemezsiniz.

    Teşekkür ederim
    Cevabınızı merakla bekliyorum

Bir cevap yazın