VPS yani Virtual Private Server dediğimiz paylaşımlı özel sunucular, üzerinde çalıştığı fiziksel donanımı kendisi gibi oluşturulmuş diğer sanal sunucular ile paylaşan, tek bir sistem kaynağının o sırada ihtiyaç duyan sunucu tarafından kullanıldığı, böylece daha az donanım üzerine daha fazla sanal sunucuların oluşturulabildiği sistemlerdir. Bu sistemde sanal sunucular birbirinden bağımsız olarak yönetilir, kullanılır fakat kullandıkları kaynak aynıdır ve SWAP yapılır. Size tahsis edilen ram kullanılmadığında başka bir sunucu tarafından kullanılır.

VDS yani Virtual Dedicated Server (paylaşımsız sanal sunucu) ise yine yukarıda bahsedilen şekilde bir donanım altyapısı üzerinde oluşturulmuş sanal sunuculardan oluşan sistemdir fakat VPS’den farkı yazılım üzerinde kaynakların paylaştırılması şeklinde değil, doğrudan donanımsal olarak paylaştırmanın söz konusu olmasıdır. Yani size ayrılan bir ram sadece sizin tarafınızdan kullanılır. Siz kullanmasanız da ram yine sizin için tahsis edilmiştir ve sizi bekler.

Paylaşımsız Sanal Sunucular ile Paylaşımlı Özel Sunucular çoğu kez birbirine karıştırılan sistemlerdir. Bazı firmalar vps’lerin swap desteğinden faydalanarak bir sunucu üzerine onlarca vps kurup ucuz vps paketleri satmaktadır. Bu tür bir sistem ileride size ve diğer kullanıcılara sorun yaratabileceği için satın almadan önce dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Kendinize ait bir sanal sunucunuz olmasını istemenizin sebebi eğer paylaşımlı hosting paketlerindeki kaynak yetersizliği ise ve donanımsal olarak maliyete katlanmak istemiyorsanız VDS sizin için optimum bir tercih olabilir.

Tagged: