Bir domainin whois kaydına bakarken her zaman gördüğümüz bir ifade vardır: domain status. Domaininiz düşmek üzere mi, yoksa haberiniz olmadan transfer mi ediliyor, whois iletişim bilgileriniz güvende mi, domaininiz ile ilgili herhangi bir sorun mu var; işte tüm bu soruların cevabını bize gösteren domain status (EPP – Extensible Provisioning Protocol) kodlarının ne anlama geldiğini iyi bilmemiz gerekiyor.

İki çeşit EPP kodu bulunuyor: client kodları ve server kodları. Client kodları domaini aldığımız registrar firmalar tarafından yönetilirken server kodlarını registry’ler düzenliyor (server kodlarının client kodlara göre önceliği bulunuyor). Whois sorgulamasında hem client hem de server kodları görünüyor ve toplamda 17 farklı EPP kodu var. Her bir domaine ait en az bir tane durum kodu olması olması gerekiyor.

Bu yazıda geçen domain terimlerinin anlamını öğrenmek için şu yazıya bakabilirsiniz.)
Bir domainin status (durum) kodunu belirleyen faktörlerin neler olduğuna ve hangi durum kodunun ne anlama geldiğine bakacak olursak:

Server Durum Kodları

OK
Açıklama: Domaine ait herhangi bir kısıtlamanın veya bekleyen işlemin olmadığını gösteren standart durum.

Yapmanız gerekenler: Domaininizin güvenliği için kayıtlı olduğu firmadan domaini kilitleyebilir ve istenmeyen transferlerin veya bilgilerinizin değiştirilmesinin önüne geçebilirsiniz.

serverTransferProhibited
Açıklama: Domainin şuan kayıtlı olduğu firmadan başka bir firmaya transfer edilemeyeceğini gösteren ve normal şartlar altında kullanılmayan durumdur. Eğer domaininiz redemptionPeriod’da ise veya domain ile ilgili ihtilaflı bir süreç varsa (hukuksal veya finansal) bu durum kodu aktif olur.

Yapmanız gerekenler: Domaininizde bu durum kodu yer alıyorsa domaininizin kayıtlı olduğu registrar firma ile iletişime geçerek bu durumun sebebini sorabilirsiniz. Böylelikle registrar firma da registry ile iletişime geçerek problemi ortadan kaldırabilir. Ayrıca, bazı registry’ler domain firmalarına bu özelliği aktif etme imkanı vererek domainlerin transfer edilememesi için ekstra güvenlik sağlayabilmektedir.

serverRenewProhibited
Açıklama: Domainin registry tarafından yenilenmesine izin verilmediğini gösteren ve normal şartlar altında kullanılmayan durumdur. Eğer domaininiz silinmek üzere ise veya domain ile ilgili ihtilaflı bir süreç varsa (hukuksal veya finansal) bu durum kodu aktif olur.

Yapmanız gerekenler: Domaininizde bu durum kodu yer alıyorsa domaininizin kayıtlı olduğu registrar firma ile iletişime geçerek bu durumun sebebini sorabilirsiniz. Böylelikle registrar firma da registry ile iletişime geçerek problemi ortadan kaldırabilir.

pendingTransfer
Açıklama: Domainin başka bir registrar firmaya transfer edilmekte olduğunu gösteren durum kodudur.

Yapmanız gerekenler: Eğer domainin transferi sizin isteğinizle gerçekleşiyor ise herhangi bir şey yapmanız gerekmiyor ancak domain transferi ile ilgili bir talebiniz olmamışsa hemen domaininizin bulunduğu firma ile iletişime geçip transferi iptal etmesini istemelisiniz.

pendingUpdate
Açıklama: Domainin whois bilgilerinin (domain sahibi, iletişim bilgileri vs) değiştirilmesi için bir talebin olduğunu ve bu talebin işleme alındığını gösteren durum kodudur.

Yapmanız gerekenler: Eğer bu işlemi siz istemediyseniz hemen domaininizin bulunduğu firma ile iletişime geçip işlemin iptal edilmesini istemelisiniz.

pendingRenew
Açıklama: Domainin yenilenmesi için bir talebin olduğunu ve bu talebin işleme alındığını gösteren durum kodudur.

Yapmanız gerekenler: Eğer domainin yenilenmesini istemiyorsanız domaininizin bulunduğu firma ile iletişime geçmeli ve durumu anlatmalısınız.

pendingCreate
Açıklama: Yeni bir domainin kaydedilmesi için bir talebin olduğunu ve bu talebin işlemde olduğunu gösteren durum kodudur.

Yapmanız gerekenler: Eğer domainin whois bilgileri size ait ise herhangi bir şey yapmanız gerekmiyor ancak whois bilgileri size ait değil ise veya domain bu durum kodunda birkaç günden fazla kalmışsa domaininizin bulunduğu firma ile iletişime geçip durumu bildirmelisiniz.

inactive
Açıklama: Domaine ait bilgilerin (name server bilgileri vs.) zone file’a yazılamadığını ve böylelikle domainin aktif olmadığını gösteren durum kodudur (zone files, domainlerin bilgilerinin kayıt altında tutulduğu kök dosyalardır).

Yapmanız gerekenler: Eğer domaininiz bu durum kodunda ise domaininizin bulunduğu firma ile iletişime geçip durumu bildirmelisiniz. Domain firması da hatayı düzeltecek ya da gerekli düzenlemenin yapılması için registry ile iletişime geçecektir.

serverHold
Açıklama: Domainin zone file’ının registry tarafından düzenlenemediğini gösteren ve normal şartlar altında kullanılmayan durumdur. Eğer domaininiz silinmek üzere ise veya domain ile ilgili ihtilaflı bir süreç varsa (hukuksal veya finansal) bu durum kodu aktif olur.

Yapmanız gerekenler: Eğer domaininiz bu durum kodunda ise domaininizin bulunduğu firma ile iletişime geçip durumu bildirmelisiniz. Domain firması da hatayı düzeltecek ya da gerekli düzenlemenin yapılması için registry ile iletişime geçecektir.

serverDeleteProhibited
Açıklama: Domainin silinmesinin registry tarafından engellendiğini (korunduğunu) gösteren ve normal şartlar altında kullanılmayan durumdur. Eğer domain redemptionPeriod’da ise veya domain ile ilgili ihtilaflı bir süreç varsa (hukuksal veya finansal) bu durum kodu aktif olur.

Yapmanız gerekenler: Domaininizde bu durum kodu yer alıyorsa domaininizin kayıtlı olduğu registrar firma ile iletişime geçerek bu durumun sebebini sorabilirsiniz. Böylelikle registrar firma da registry ile iletişime geçerek problemi ortadan kaldırabilir. Ayrıca, bazı registry’ler domain firmalarına bu özelliği aktif etme imkanı vererek domainlerin silinmemesi için ekstra güvenlik sağlayabilmektedir.

serverUpdateProhibited
Açıklama: Domainin whois bilgilerinin değiştirilmesinin registry tarafından engellendiğini (korunduğunu) gösteren ve normal şartlar altında kullanılmayan durumdur. Eğer domain redemptionPeriod’da ise veya domain ile ilgili ihtilaflı bir süreç varsa (hukuksal veya finansal) bu durum kodu aktif olur.

Yapmanız gerekenler: Domaininizde bu durum kodu yer alıyorsa domaininizin kayıtlı olduğu registrar firma ile iletişime geçerek bu durumun sebebini sorabilirsiniz. Böylelikle registrar firma da registry ile iletişime geçerek problemi ortadan kaldırabilir. Ayrıca, bazı registry’ler domain firmalarına bu özelliği aktif etme imkanı vererek domainlerin whois bilgilerinin değiştirilememesi için ekstra güvenlik sağlayabilmektedir.

addPeriod
Açıklama: Domainin kayıt edildikten sonraki beş gün içinde olduğunu gösteren durum kodudur.

Yapmanız gerekenler: Domaininizde bu durum kodu yer alıyorsa yapmanız gereken özel bir işlem yoktur. Bu durum sadece domaininiz kayıt edildiği ilk 5 gün aktiftir ve registrar firma bu beş gün içerisinde domaini ücret ödemeden geri silebilir.

autoRenewPeriod
Açıklama: Domainin süresi bittikten sonra, domainin süresinin beş gün içinde registry tarafından otomatik olarak uzatılacağını gösteren durum kodudur.

Yapmanız gerekenler: Domaininizin süresini uzatmak istemiyorsanız yapmanız gereken bir işlem yoktur. Süresini uzatmak istiyorsanız, gerekli ödemeyi registrar firmaya yapmanız gerekmektedir.

renewPeriod
Açıklama: Domainin süresi bittikten sonra, domainin kayıtlı olduğu registrar firma tarafından uzatılma işleminin yapıldığını gösteren durum kodudur.

Yapmanız gerekenler: Domaininizin süresini uzatmak istemiyorsanız firma ile iletişime geçip durumu bildirmelisiniz. Süresini uzatmak istiyorsanız zaten gerekli ödemeyi registrar firmaya yapmış olmalısınız.

transferPeriod
Açıklama: Domainin bir firmadan başka bir registrar firmaya başarılı ile tranfer edildiğini gösteren durum kodudur.

Yapmanız gerekenler: Domainin transferini siz talep etmediyseniz kendi registar firmanız (domainin eski kayıtlı olduğu asıl firma) ile iletişime geçip durumu bildirmelisiniz.

redemptionPeriod
Açıklama: Domain firmasının, registry’den domainin silinmesini talep ettiğini gösteren durum kodudur. Domain bu durumda en fazla otuz gün kalır ve daha sonra pendingDelete durumuna geçer.

Yapmanız gerekenler: Domaininizin size ait kalmasını istiyorsanız domainin kayıtlı bulunduğu firma ile iletişime geçmelisiniz (veya domain panelinizden gerekli işlemi yapmalısınız). Bu süreçte, domaine tekrar sahip olmak için firmanın belirlediği ücreti ödemeniz gerekmektedir. RedemptionPeriod’daki domainin tekrar geri alınabilmesi için müşteriden istenecek ücreti, ICANN registrar firmaların takdirine bırakmıştır.

pendingRestore
Açıklama: Domain firmasının, registry’den domainin tekrar aktif olmasını talep ettiğini gösteren durum kodudur. Domain bu durumda en fazla yedi gün kalır ve eğer registrar firma gerekli belgeleri registry’ye gönderir ve başarılı olursa domain geri kazanılmış olur, aksi taktirde tekrar redemptionPeriod durumuna geçer.

Yapmanız gerekenler: Domainin bu durum kodunda bulunduğu yedi gün boyunca registrar firmanın gerekli işlemleri yapması için beklemelisiniz. Eğer yedi gün sonunda domain tekrar redemptionPeriod durumuna geçerse firmanız ile iletişime geçmelisiniz.

pendingDelete
Açıklama: RedemptionPeriod’daki domain için bu süreçte herhangi bir geri alma işlemi (pendingRestore) yapılmamışsa, domain beş gün boyunca pendingDelete durumundadır. Bu sürenin sonunda ise domain tamamen silinir ve yeniden kayıt edilmeye uygun hale gelir.

Yapmanız gerekenler: Domaininiz bu durum kodunda ise registrar firmanız ile iletişime geçerek domaini geri alabilmek için neler yapılabileceğini öğrenebilirsiniz (bir önceki cümle ICANN’in önerisidir; muhtemelen firmanız size yapılacak hiçbirşeyin olmadığını söyleyecektir).

Client Durum Kodları

clientTransferProhibited
Açıklama: Domaininizin başka bir firmaya transfer edilmesinin registry tarafından engellediğini (korunduğunu) gösteren durum kodudur.

Yapmanız gerekenler: Domaininiz bu durum kodunda ise istenmeyen transferlere karşı güvenli durumdadır. Eğer siz domaininizi başka bir firmaya transfer etmek isterseniz domain panelinizden bu durumu iptal etmeli ve domaini transfer için uygun hâle getirmelisiniz.

clientRenewProhibited
Açıklama: Domainin yenilenmesine registry tarafından izin verilmediğini gösteren ve normal şartlar altında kullanılmayan durumdur. Eğer domaininiz silinmek üzere ise veya domain ile ilgili ihtilaflı bir süreç varsa (hukuksal veya finansal) bu durum kodu aktif olur.

Yapmanız gerekenler: Domaininizde bu durum kodu yer alıyorsa domaininizin kayıtlı olduğu registrar firma ile iletişime geçerek bu durumun sebebini sorabilirsiniz. Böylelikle registrar firma da registry ile iletişime geçerek problemi ortadan kaldırabilir.

clientHold
Açıklama: Domainin zone file’ının registry tarafından düzenlenemediğini gösteren ve normal şartlar altında kullanılmayan durumdur. Eğer domaininiz silinmek üzere ise veya domain ile ilgili ihtilaflı bir süreç varsa (hukuksal veya finansal) bu durum kodu aktif olur.

Yapmanız gerekenler: Eğer domaininiz bu durum kodunda ise domaininizin bulunduğu firma ile iletişime geçip durumu bildirmelisiniz. Domain firması da hatayı düzeltecek ya da gerekli düzenlemenin yapılması için registry ile iletişime geçecektir.

clientDeleteProhibited
Açıklama: Domainin silinmesinin registry tarafından engellendiğini (korunduğunu) gösteren durumdur.

Yapmanız gerekenler: Domaininiz bu durum kodunda ise güvenli durumda demektir. Eğer domaininizin silinmesini istiyorsanız registrar firmanız ile iletişime geçerek bu durum kodunun iptal edilmesini isteyebilirsiniz.

clientUpdateProhibited
Açıklama: Domainin whois bilgilerinin değiştirilmesinin registry tarafından engellendiğini (korunduğunu) gösteren durumdur.

Yapmanız gerekenler: Domaininiz bu durum kodunda ise güvenli durumda demektir. Eğer domaininizin whois bilgilerini güncellemek istiyorsanız domain panelinizden bu durum kodunu iptal edebilir veya registrar firmanız ile iletişime geçerek bu durum kodunun iptal edilmesini isteyebilirsiniz.

(Bu yazı ICANN’ın 30 Haziran 2011’deki resmi açıklamaları göz önünde bulundurularak yazılmıştır.)